Tι είναι οι αποδόσεις στο στοίχημα;

ωρωρωρω

H στοιχηματική αγορά έχει πολλά μυστικά που λίγοι τα ξέρουν. Στο Betoworld είναι χαρά μας, την όποια γνώση έχουμε να την μεταδίδουμε και στους αναγνώστες μας. Για αυτό λοιπόν θα αναπτύξουμε ένα «μυστικό» της αγοράς, το λεγόμενο timing των αποδόσεων και πως αυτό επιδρά στην ψυχολογία των παικτών.

Τι είναι οι Deadball Αγορές

Ξεκινάμε με το στοιχείο ότι κάθε παιχνίδι χωρίζεται σε 2 μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά τα στοιχήματα που τοποθετούνται πριν την έναρξη του αγώνα και είναι γνωστό ως «deadball». Θα τα βρείτε επίσης και ως prematch, pregame και fixed odds, ενώ στα ελληνικά ως στοιχήματα προκαθορισμένης απόδοσης. Πριν το live, η πλειονότητα των εταιριών δέχεται χαμηλότερα πονταρίσματα ώστε να έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί πιο εύκολα τις αγορές.  Στόχος του trader είναι το «juice», που σημαίνει ισορροπία της αγοράς, ενώ το ιδανικό γι αυτόν θα ήταν να εκμεταλλευτεί την γκανιότα και να βγει κερδισμένος ανεξαρτήτως έκβασης του αγώνα (Greenbook).

Τι είναι το Green book

Το greenbook είναι το κέρδος που έχει ο bookmaker ανεξαρτήτως αποτελέσματος με βάση την εξισορρόπηση της αγοράς. Για να το πετύχει αυτό όμως δεν είναι καθόλου εύκολο. Ο Trader πριν την έναρξη του αγώνα θα πρέπει να επιλέξει σε ποιο αποτέλεσμα θα χάσει ή θα κερδίσει. Η τακτική που ακολουθεί είναι η εξής: Όσο πλησιάζει η ώρα που θα ξεκινήσει το ματς τόσο πιο πολύ επιτίθεται. Πως το κάνει αυτό;  Εάν για παράδειγμα σε μία αγορά over/under παίρνει πολλά πονταρίσματα στο over, θα ρίξει τόσο την απόδοση ώστε να απωθήσει τους παίκτες να ποντάρουν στο συγκεκριμένο σημείο. Αντιθέτως, θα αυξήσει την απόδοση του under στα υψηλότερα επίπεδα της αγοράς, ώστε να προσελκύσει τους παίκτες και να ισοσκελίσει τη χαμένη διαφορά.

Πτώση απόδοσης άνευ ποντάρισματος

Υπάρχει η περίπτωση να πέσει η απόδοση χωρίς να υπάρχει ποντάρισμα. Πως γίνεται αυτό θα αναρωτηθείτε; O λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι σχεδόν όλες οι εταιρίες παρακολουθούν τις αποδόσεις της αγοράς. Οι τάσεις στις αποδόσεις καθορίζονται συνήθως από τις μεγάλες εταιρίες που προσφέρουν υψηλές αποδόσεις και προσελκύουν τους High παίκτες. Εάν μία εταιρία για κάποιο λόγο δεν ακολουθήσει την τάση, τότε θα δεχτεί καταιγισμό στοιχημάτων. Yπάρχει πάντα και η πιθανότητα κάποια εταιρία να μην ακολουθήσει και να δημιουργηθεί sure bet.

Πως παίζουμε πριν την έναρξη

Αν δείτε ότι μία απόδοση πέφτει συνεχώς ή έχει πέσει ήδη αρκετά, δεν πρέπει να τοποθετήσετε το στοίχημα σας, αυτό που είναι προτιμότερο είναι να περιμένετε στο live που θα ανέβει. Αντίθετα εάν δείτε ότι έχει ανέβει αρκετά θα πρέπει να τοποθετήσετε άμεσα το ποντάρισμα σας, καθώς στο live θα είναι μικρότερη. Ένας καλός τρόπος για να παρακολουθείτε τις τάσεις, είναι το ανταλλακτήριο. Εναλλακτικά στο oddsportal ή betexplorer μπορείτε να δείτε το ιστορικό των αποδόσεων, όμως υπάρχει χρονική καθυστέρηση στην εμφάνιση των αλλαγών. Για τους πιο απαιτητικούς υπάρχει το betbrain το οποίο δείχνει σε ζωντανό χρόνο τις αλλαγές.

Live Betting  Aγορές

Ο ζωντανός στοιχηματισμός αποτελεί το 2ο μέρος και γενικά πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει ένας γενικός κανόνας ο οποίος λέει ότι η απόδοση του φαβορί ανοίγει χαμηλά, καθώς είναι το σημείο που η πλειονότητα των παικτών θα ποντάρει. Στο live στις περισσότερες εταιρίες οι αγορές είναι «auto-trade». Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι αποδόσεις δεν αλλάζουν από κάποιον trader. Βάσει της γκανιότας όσο προχωράει το παιχνίδι αναπροσαρμόζονται οι αποδόσεις. Ο ρόλος του trader είναι να ελέγχει ότι όλα βαίνουν σωστά, ενώ έχει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσει τη γκανιότα, τα μέγιστα πονταρίσματα ή να δεχτεί/απορρίψει ένα στοίχημα.

Iσορροπία αγοράς στο live

Όσο δέχεται ποντάρισμα ένα σημείο, η απόδοση του θα παραμένει σταθερή ή θα πέφτει. Η απόδοση όμως όσο δεν αλλάζουν τα δεδομένα του παιχνιδιού (γκολ, κόκκινη κάρτα) κάποια στιγμή θα αρχίσει να ανεβαίνει. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιληφθεί κάποιος εάν είναι σωστό το timing που τοποθετεί ένα στοίχημα, είναι να ελέγξει την απόδοση που προσφέρουν οι άλλες εταιρίες τη δεδομένη χρονική στιγμή. Εάν για παράδειγμα η εταιρία που παίζετε προσφέρει τον άσσο στο 2.00 και οι άλλες εταιρίες στο 2.10-2.15, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένετε ώστε η απόδοση να ανέβει.

Συμπερασματικά αυτά που πρέπει να θυμάστε είναι τα εξής:

  • Κάθε στοίχημα χωρίζεται σε δύο στάδια, το deadball και το live.
  • Ο έλεγχος του ιστορικού και η σύγκριση αποδόσεων είναι MUST πριν τοποθετήσετε το στοίχημα σας.
  • Το στοίχημα είναι απόδοση, αν κυνηγάτε τις μεγάλες αποδόσεις, είναι σίγουρο ότι μακροπρόθεσμα θα είστε κερδισμένοι.
  • Μην παίζεται σε μία εταιρία, καθώς δεν μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την διαφορά αποδόσεων που προκύπτουν πριν και κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.
  • Το Live Betting είναι πολύ σημαντικό στοιχείο στο στοίχημα. Πρέπει να ελέγχετε και τους ανταγωνιστές πριν τοποθετήσετε ένα στοίχημα. Ο καλός ο παίκτης στην λεπτομέρεια φαίνεται και ένα ποντάρισμα σε απόδοση 0,10-0,15 παραπάνω τον κάνει να ξεχωρίζει από τους άλλους.
  • Αρκετές φορές δημιουργούνται arbs (sure bets) από λάθη εταιριών, αλλά πλέον είναι σπάνιο σε ελληνικές εταιρίες. Ο κύριος λόγος που δημιουργούνται είναι ότι οι εταιρίες θέλουν να ισορροπήσουν την αγορά ή να προσελκύσουν ποντάρισμα.
  • Τέλος η έκφραση «ουδείς αλάνθαστος» ταιριάζει απόλυτα στον trader, ο οποίος είναι άνθρωπος και φυσικά κάνει λάθη τα οποία μπορείτε να εκμεταλλευτείτε.

Stoiximan 728x90

Σχόλια

blog comments powered by Disqus