ROI και Yield στο στοίχημα

ROI και Yield στο στοίχημα
Σου άρεσε το άρθρο; Kάνε

Μπορεί το στοίχημα να φαντάζει γενικά μια εύκολη υπόθεση όπου απλά τοποθετείτε ένα ποντάρισμα σε μια ομάδα. Στην πραγματικότητα όμως είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο… Έχει τη δική του ορολογία και τι δική του θεωρια στοιχηματος. Δύο έννοιες που θα μας απασχολήσουν και όλοι οι παίκτες πρέπει να γνωρίζουν είναι αυτές του «ROI» και του «Yield».

Η κοινή συνισταμένη τους είναι ότι αμφότερα έχουν ως στόχο να καταγράψουν το κέρδος ή τις απώλειες του εκάστοτε παίκτη σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, το τι ακριβώς εκφράζει το καθένα παρουσιάζει διαφορές τις οποίες θα ξεκαθαρίσουμε στο εν λόγω άρθρο. Η βασική διαφορά των δύο ορισμών είναι ότι το Yield εκφράζει το καθαρό μόνο κέρδος ή τις καθαρές απώλειες, ενώ το ROI περιλαμβάνει και το ποντάρισμα που τοποθετήθηκε.

Τι είναι το ROI

ROI σημαίνει Return Of Investment, δηλαδή την επιστροφή που επιφέρει μια επένδυση και αποτελεί έναν όρο που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην επιστήμη της οικονομίας αλλά πλέον και στο στοίχημα. Αυτό που εκφράζει είναι το ποσοστό αύξησης ή μείωσης του αρχικού κεφαλαίου που τοποθετήθηκε είτε σε μία επένδυση είτε στο στοίχημα. Με πιο απλά λόγια, το ROI αποτυπώνει ποσοστιαία (%) το κατά πόσο ο επενδυτής ή ο παίκτης του στοιχήματος είναι κερδισμένος ή χαμένος.

Πως υπολογίζετε το ROI

Το ROI υπολογίζεται ποσοστιαία με γνώμονα το 100%. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όταν το ROI ανέρχεται σε ποσοστό ακριβώς 100%, δεν υπάρχει ούτε κέρδος ούτε ζημία. Από εκεί και πέρα, οποιοδήποτε ποσοστό άνω του 100% εκφράζει το κέρδος και αντίστοιχα οποιοδήποτε ποσοστό μικρότερο του 100% εκφράζει ζημία. Για να υπολογίσετε το ROI αρκεί να διαιρέσετε τις συνολικές επιστροφές (ποντάρισμα + κέρδος) με το ύψος των συνολικών πονταρισμάτων και στη συνέχεια να πολλαπλασιάσετε x100 το αποτέλεσμα της διαίρεσης.

  • Υπολογισμός ROI – περίπτωση κέρδους: Ας υποθέσουμε ότι κάποιος παίκτης τοποθέτησε συνολικά πονταρίσματα ύψους 500€ και στο τέλος συγκεκριμένης περιόδου το ταμείο του έχει 600€. Επομένως έχουμε ROI = (600/500) x 100 = 1.2 x 100 = 120%.
  • Υπολογισμός ROI – περίπτωση απώλειας: Επί του ίδιου παραδείγματος υποθέτουμε ότι το budget του παίκτη στο τέλος της ίδιας περιόδου ανέρχεται σε 400€. Συνεπώς το ROI είναι (400/500) x 100 = 0.8 x 100 = 80%.

Τι είναι το Yield

Το Yield εκφράζει το καθαρό κέρδος ή τις καθαρές απώλειες μιας επένδυσης (ή ενός συγκεκριμένου όγκου πονταρισμάτων στο στοίχημα), χωρίς δηλαδή να περιλαμβάνει το ποσό που επενδύθηκε/πονταρίστηκε. Αυτή είναι και η κύρια διαφορά του από το ROI.

Πως υπολογίζετε το Yield

Το Yield στο στοιχημα υπολογίζεται σε ποσοστό % και εμφανίζει θετικό πρόσημο στην περίπτωση του κέρδους και αρνητικό πρόσημο στην περίπτωση της ζημίας. Για να το υπολογίσετε αρκεί να διαιρέσετε το καθαρό κέρδος ή τις καθαρές απώλειες με το σύνολο των πονταρισμάτων και στη συνέχεια να πολλαπλασιάσετε x 100 το αποτέλεσμα της διαίρεσης.

  • Υπολογισμός Yield – περίπτωση κέρδους: Όπως και στο παράδειγμα του ROI, υποθέτουμε πως τα συνολικά πονταρίσματα ενός παίκτη σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο ήταν 500€ και στη λήξη αυτής το ταμείο του 570€. Σημείωσε δηλαδή κέρδος 70€. Επομένως το Yield ισοδυναμεί με (70/500) x 100 = 14%.
  • Υπολογισμός Yield – περίπτωση ζημίας: Στο ίδιο παράδειγμα ας θεωρήσουμε τώρα πως ο παίκτης ολοκλήρωσε την ίδια χρονική περίοδο με ταμείο 420€. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό πρόκειται για περίπτωση χρηματικών απωλειών με αρνητικό Yield. Πιο συγκεκριμένα: (-80/500) x 100 = -16%.

ROI ή Yield;

Ένα κοινό χαρακτηριστικό των δύο όρων που αναλύσαμε είναι το ότι αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των παικτών για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση του budget τους. Μπορεί οι δύο αυτές έννοιες να σχετίζονται με τη μέτρηση και την καταγραφή κέρδους και ζημίας, αλλά όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό από τα παραδείγματα που παρατέθηκαν η ερμηνεία τους είναι τελείως διαφορετική. Για παράδειγμα μπορεί το ROI 80% να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο σαν νούμερο από το Yield 15%, αλλά ισοδυναμεί με απώλεια καθώς είναι χαμηλότερο του 100% που είναι η απόλυτη ισορροπία μεταξύ κέρδους και ζημίας. Αντιθέτως το Yield 15% σημαίνει απλά καθαρό κέρδος.

Έτσι, ο όρος Yield έχει επικρατήσει στον στοιχηματικό κόσμο καθώς με βάση αυτόν απεικονίζονται οι επιδόσεις όλων των tipsters. Όσο μεγαλύτερο λοιπόν το Yield ενός tipster, τόσο περισσότερο αξίζει το ρίσκο στις προβλέψεις του! Εδώ να σημειωθεί πως οι πιο αξιόπιστοι tipsters έχουν Yield που ξεπερνάει το 8%-9%.

Το Yield αποτελεί επίσης τον καλύτερο τρόπο με τον οποίοι οι απανταχού παίκτες μπορούν να υπολογίσουν τα αποτελέσματα των συνεχόμενων πονταρισμάτων τους σε βάθος μιας συγκεκριμένης περιόδου (πχ Σεπτέμβριο έως Μάιο, όταν και διεξάγονται τα περισσότερα πρωταθλήματα). Γνωρίζοντας λοιπόν βάσει του Yield αν έχουν κέρδος ή ζημία, οι παίκτες μπορούν να προσαρμόσουν ανάλογα και τη συνέχεια των πονταρισμάτων τους.

Aκουλούθησε το Betoworld στα social media!

Διαβαστε επισης

Στοιχηματικές που δέχονται Paypal

Εκατομμύρια παίκτες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά πορτοφόλια για τις συναλλαγές τους με τα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πως θα βρίσκω τα Over/Under

Το στοίχημα σε over/under είναι η πλέον δημοφιλής αγορά μετά το τελικό αποτέλεσμα στο αθλητικό […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στοίχημα στις ανατροπές

Όσοι θέλουν να παίξουν σε στοίχημα με μεγάλη απόδοση που αφορά το τελικό αποτέλεσμα, τότε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ