Πιθανότητες στο στοίχημα

Σου άρεσε το άρθρο; Kάνε

Είναι σημαντικό πριν στοιχηματίσεις, να γνωρίζεις ποιες είναι οι πιθανότητες του πονταρίσματος σου. Τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι οι παίκτες που ακολουθούν την τακτική των πιθανοτήτων στα στοιχήματα τους. Τι εννοούμε όμως πιθανότητες στο στοίχημα;

Βγάζοντας εκτός όλους τους αγωνιστικούς και εξωαγωνιστικούς παράγοντες, σε ένα παιχνίδι (σ.σ. ποδοσφαίρου) μπορούν να έρθουν τρία αποτελέσματα. Νίκη γηπεδούχου, ισοπαλία, ή νίκη φιλοξενούμενου. Αυτό σημαίνει πως πριν την έναρξη του, είτε έχουμε φαβορί, είτε όχι και τα τρία σημεία έχουν πιθανότητες επαλήθευσης 33,3%. Μαθηματικά αυτό δεν αλλάζει, ακόμα κι αν ανάμεσα στις δύο ομάδες υπάρχει τεράστια διαφορά δυναμικότητας. Αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει και για τις αγορές που τα ενδεχόμενα είναι δύο. Στο Over/Under για παράδειγμα, οι πιθανότητες επαλήθευσης του κάθε ενός είναι 50%.

Θεωρητικές πιθανότητες στα παρολί

Οι περισσότεροι παγκοσμίως αρέσκονται να ποντάρουν σε παρολί. Μπορούν να διαλέξουν πιο safe επιλογές και ταυτόχρονα να αυξήσουν την απόδοση. Πολλαπλασιάζουν έτσι και τα κέρδη τους σε περίπτωση επιτυχίας. Ωστόσο, όταν ποντάρουμε σε παρολί, επιλέγουμε να στοιχηματίσουμε σε πολλά bets ταυτόχρονα, αντί ενός, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα θεωρητικά να μειώνονται και οι πιθανότητες επιτυχίας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι πως το 33% του μονού αποδεκτού, μειώνεται στο 11,1% στη δυάδα και στο 3,7% στην τριάδα. Αυτό μπορεί να μην σημαίνει και τίποτα βέβαια, γιατί πάντα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως το στοίχημα δεν είναι μαθηματικά. Οι θεωρητικές πιθανότητες όμως -ειδικά στα παρολί- μπορούν να αποτελέσουν έναν μπούσουλα, για να κατανοήσουμε πόσο δύσκολο είναι να επαληθευτεί το δελτίο μας.

Τρόπος Στοιχήματος Πιθανότητες Ποσοστό
Μονό Αποδεκτό 1/3 33,33%
Δυάδα 1/9 11,11%
Τριάδα 1/27 3,70%
Τετράδα 1/81 1,23%
Πεντάδα 1/243 0,41%
Εξάδα 1/729 0,13%
Επτάδα 1/2.187 0,004%
Οκτάδα 1/6.561 0,001%

Στατιστική και πιθανότητες στο στοίχημα

Ο όρος «value bet» χρησιμοποιείται συχνά – πυκνά από όλους όσους ασχολούνται με το στοίχημα. Είναι αλήθεια ωστόσο πως η αιτιολόγηση που του δίνουμε είναι λανθασμένη τις περισσότερες φορές, με σκοπό να δικαιολογήσουμε τις επιλογές στο δελτίο μας. Αν θέλουμε λοιπόν να ορίσουμε τι σημαίνει, τότε μπορούμε να πούμε πως «value», αξία δηλαδή, έχει οποιοδήποτε στοίχημα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να επιβεβαιωθεί, από την πιθανότητα που μας δίνει η απόδοση του.

Όλες οι αποδόσεις κρύβουν και μια πιθανότητα. Αν θέλουμε να την βρούμε, απλά διαιρούμε το 100 προς την απόδοση. Παραδείγματος χάρη, η απόδοση 1.90 είναι 52,6% πιθανό να επαληθευτεί (100/1.90 = 52.6%).

Πως βρίσκω μόνος μου value bet

Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι, όσοι ασχολούνται «επαγγελματικά» με το στοίχημα ψάχνονται για αποδόσεις «δίκαιες» και για πονταρίσματα χωρίς μεγάλη γκανιότα. Δηλαδή τους αρέσει να κάνουν παιχνίδι με value bets. Πως μπορείς όμως να βρεις την αξία και να παίξεις σε καλή απόδοση με τις πιθανότητες υπέρ σου;

Το πρώτο που έχεις να κάνεις, είναι να επιλέξεις ένα πρωτάθλημα, ή μια διοργάνωση που γνωρίζεις καλά, προκειμένου να ξέρεις και τις ομάδες. Πριν λοιπόν κατασταλάξεις στα πονταρίσματα σου, σκέψου ποιες είναι οι πιθανότητες να επιβεβαιωθεί το κάθε σημείο στους αγώνες.

Για παράδειγμα, έστω ότι μελετάμε τον αγώνα Βαλένθια – Ρεάλ Μαδρίτης. Σε αυτό το παιχνίδι λοιπόν, θεωρούμε πως οι πιθανότητες επιβεβαίωσης του «2» είναι 50%, του «1» είναι 20% και του «Χ» είναι 30%. Έχοντας τα συγκεκριμένα ποσοστά στο μυαλό, τσεκάρουμε τις αποδόσεις και διαπιστώνουμε από μόνοι μας αν το σετ είναι δίκαια μοιρασμένο. Βάσει των παραπάνω υπολογισμών, το σωστό θα ήταν οι αποδόσεις να ήταν 5.00 – 3.30 – 2.00.

Μετά τους παραπάνω υπολογισμούς, αν το διπλό της Ρεάλ Μαδρίτης το βρούμε σε τιμή 1.80 σημαίνει πως δεν έχει αξία. Αν ωστόσο το βρούμε στο 2.10, τότε η νίκη της έχει αξία.

Πώς βγάζουν οι πλατφόρμες τις αποδόσεις

Με βάση το παραπάνω παράδειγμα, η πλειονότητα όσων ασχολούνται με το στοίχημα θα είχαν μόνιμο κέρδος. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως την ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθούν και οι compilers των στοιχηματικών ιστοσελίδων για να βγάλουν τις αποδόσεις. Ακολουθούν το ίδιο ακριβώς στατιστικό μοντέλο και αξιολογούν τις πιθανότητες επιβεβαίωσης κάθε σημείου, λαμβάνοντας βέβαια υπόψιν τους και τους εξωαγωνιστικούς παράγοντες. Αυτοί είναι το ρεπορτάζ του αγώνα, ο καιρός, οι τραυματισμοί, η αντιπαλότητα κτλ. Από εκεί προκύπτουν οι αποδόσεις που προσφέρουν, αφού βέβαια αφαιρεθεί και το ποσοστό της γκανιότας.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας στο πως καθορίζονται οι αποδόσεις. Για παράδειγμα, μέχρι την έναρξη του γεγονότος στο οποίο έχουμε ποντάρει είναι πιθανό να σημειωθούν μεγάλες μεταβολές, κάτι για το οποίο ενδεχομένως να ευθύνεται η ειδησεογραφία, ή οι τάσεις της αγοράς. Δηλαδή το πόσο παιχνίδι έχει πάρει κάθε σημείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σετ των αποδόσεων να απέχει σε πάρα πολλές περιπτώσεις από το 33,3% που θα «έπρεπε» να δίνει κάθε σημείο.

Συμβουλές

Εφόσον σας αρέσει να παίζεται στοίχημα με βάση τις στατιστικές πιθανότητες, θα πρέπει να ορίσετε και κάποιους «κανόνες», για να μην ξεφύγετε από τον στόχο.

  • Πρώτο και βασικότερο είναι πως δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι είναι εντελώς προσωπικά τα κριτήρια με τα οποία βρίσκεται αξία σε κάποιο ποντάρισμα. Δεν σημαίνει απαραίτητα πως έχετε «διαβάσει» το παιχνίδι με τον ίδιο τρόπο όπως οι book.
  • Είναι συνετό εφόσον ψάχνεται τα value bets να επικεντρωθείτε σε συγκεκριμένες λίγκες, προκειμένου να γνωρίζετε καλύτερα τις ιδιαιτερότητες και το ρεπορτάζ τους.
  • Δύσκολα θα βρείτε αξία σε παιχνίδια που υπάρχουν μεγάλα φαβορί. Αυτό συμβαίνει γιατί οι στοιχηματικές ιστοσελίδες γνωρίζουν πως η μάζα των παικτών θα ποντάρει σε αυτά.
  • Συνήθως, οι αποδόσεις που αξίζουν προσφέρονται είτε όταν ανοίγουν οι αποδόσεις για κάθε αγώνα, ή λίγα λεπτά πριν ξεκινήσουν οι αγώνες.
  • Θα πρέπει να έχετε υπομονή και να μην παρεκκλίνετε από την τακτική σας από τη στιγμή που κυνηγάτε την απόδοση.
Aκουλούθησε το Betoworld στα social media!

Διαβαστε επισης

Στοιχηματικές που δέχονται Paypal

Εκατομμύρια παίκτες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά πορτοφόλια για τις συναλλαγές τους με τα […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πως θα βρίσκω τα Over/Under

Το στοίχημα σε over/under είναι η πλέον δημοφιλής αγορά μετά το τελικό αποτέλεσμα στο αθλητικό […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στοίχημα στις ανατροπές

Όσοι θέλουν να παίξουν σε στοίχημα με μεγάλη απόδοση που αφορά το τελικό αποτέλεσμα, τότε […]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ